5 dobrých stravovacích návyků pro vaše dítě

Doba čtení: 3 minuty

Nikdy není příliš brzy na to, aby se u stolu děti naučily dobrým mravům! Od chvíle, kdy začnete zavádět doplňkové krmení a během prvních tří let života, můžete vštěpovat svým dětem návyky nezbytné pro zdravou výživu.

Zde uvádíme pět dobrých návyků, které dnes můžete začít učit děti:

1 – Hygiena rukou

Jelikož vaše miminko začne sedět ve vysoké židli a budete mu podávat jeho první jídla, je nezbytné, abyste ho naučili pečlivě si umýt ruce před jídlem. Vaše dítě tráví spoustu času hraním si s předměty, jako jsou jeho hračky, které jsou na podlaze. Dává si své ručičky do úst, dotýká se různých věcí. Nemluvě o tom, když se začnou plazit a pohybovat se! Proto je hygiena rukou tak důležitá pro prevenci nemocí, ale také pro vytvoření návyků.

2 – Vybírejte různá jídla

Prvních šest měsíců, vaše dítě nemá chuť na nic jiného než na mléko. V příštích šesti měsících byste měli začít přidávat dítěti pokrmy ze zeleniny, ovoce a masa. Pediatři doporučují začít příkrmy nejdříve zeleninové. S ovocem a především exotickým, které jsou silnými alergeny se musí opatrně. Strava by měla být zpočátku jednoduchá, do jednoho roku postačí, když se bude jídelníček dítěte skládat třeba jen z deseti potravin. Důležité je vynechat sůl, cukr a další dochucovadla.

3 – Jíst bez soli

Ledviny dítěte jsou nezralé a příliš mnoho sodíku by jim mohlo ublížit, a proto není nutné ji přidávat do vaření. My dospělí máme špatné návyky již pod kůží a sůl přidáváme automaticky, protože jinak nám potraviny chutnají nevýrazně.
Ale se svým dítětem máte možnost si zvyknout na ochutnávku pravé chuti jídel. Proč tuto příležitost pro celou rodinu nevyužít a začít jíst zdravěji?

4 – Zvykněte si na čistou vodu

Žádné sladké limonády a šťávy na stole: Vaše dítě by si mělo zvyknout na uhašení žízně čistou vodou. Jsou to děti, které ji odmítají, protože jsou zvyklé pít jen slazené nápoje, ale voda je velmi příjemná, neublíží zubům ani žaludku a až si zvyknout budou ji pít s radostí!

5 – Posaďte se k jídlu s rodinou

Myslíte si, že je  dobrý nápad bavit vaše dítě děláním obličejů, nebo mu dát mobil do ruky jen  proto, aby dojedlo svou porci jídla? Zamyslete se znovu: zvyk jíst jako rodina, povídat si, mluvit o tom, co každý dělal během dne, dívat se jim do očí, to vše má příznivý vliv na sebeúctu dětí a vztah mezi rodiči a dětmi. I když vaše dítě neví, jak mluvit, povídejte mu o svém dni, zazpívejte mu. Zvykněte si jíst u stolu s celou rodinou, vzpomínky na společně strávené chvíle u jednoho stolu, kdy je vypnutá televize i počítač jsou nezapomenutelné a velmi důležité pro další vztah mezi vámi a dítětem.

A pokud jde o jídla, která se mají stát krásnými společně strávenými chvílemi, objevte náš bryndáčky pro miminko, které jsou k dispozici v našem obchodě. Posíláme vám ho do 24 hodin od objednání!

Bryndáček pro miminko