Zaměstnanecké benefity

Zaměstnanecké benefity jsou v očích zaměstnanců jedním z mnoha důležitých kritérií při volbě zaměstnavatele. V dnešní době, kde panuje vysoká zaměstnanost, přicházejí firmy stále s novými benefity a snaží se díky nim udržet si nebo přijmout nové, schopné a šikovné zaměstnance. Zaměstnanecké benefity jsou zaměstnancům poskytovány vedle mzdy, odměny nebo platu jako tzv. nenároková složka. Zaměstnanecké benefity nejsou pro zaměstnance dnešní doby žádnou novinkou. Je známo, že už na počátku 20. století dával Tomáš Baťa svým zaměstnancům benefity v podobě zvýhodněného bydlení, možnosti zvýšení kvalifikace nebo podpory v nemoci. V tomto článku se budeme zaměřovat na benefity při narození miminka, konkrétně na dětskou výbavičku.

Rodiče držící botičky pro miminko

Zařadit dětskou výbavičku jako zaměstnanecký benefit je skvělý nápad, který by přinášel pozitiva jak zaměstnavateli tak zaměstnanci. V dnešní době si lidé pořizují své první dítě přibližně ve věku 29 let. V tomto věku lidé bývají čerstvě po ukončení vysoké školy a nástupu do zaměstnání, tudíž nemají dostatek našetřených peněz. Aby rodiče dítě uživili, uspokojili všechny jeho nejnutnější potřeby a zbývali jim nějaké finanční rezervy, často si ke svojí práci najdou ještě nějakou brigádu. Když je člověk ve stresu a má víc prací, nikdy se nebude na jednu práci soustředit 100% a to se pak projevuje na jeho pracovních výsledcích. Tím, že má špatné pracovní výsledky, dostává do nevýhodné pozice nejen sebe, ale i firmu pro kterou daný zaměstnanec pracuje. 

Může být jak chce šikovný, přesto ho sebemenší nesoustředění na práci pohltí a to nechce žádný zaměstnavatel. V současné době již dávají firmy svým zaměstnancům benefity pro podporu rodičovství, což znamená že například matkám, které se chtějí brzy po porodu, v době, kdy stále musí své dítě kojit, vrátit do práce, zaměstnavatelé nabízí jako benefit možnost pokrytí nákladů na kurýrní službu, která během pracovního dne vyzvedne čerstvě odsáté mléko od matky přímo na pracovišti a odveze ho dítěti. V souvislosti s péčí o děti a nedostačujícími kapacitami předškolních vzdělávacích zařízení poskytují někteří zaměstnavatelé svým zaměstnancům možnost využít tzv. firemní školky, dětské skupiny nebo poskytují příspěvek na školku nebo jesle.

Výbavička pro miminko

Jak zjistil výzkum, úhrada nákladů spojených s těhotenstvím a porodem dosáhne téměř výše celého průměrného měsíčního platu v České republice. Při součtu všech průměrných jednorázových nákladů se celková cifra za dítě během jeho prvního roku života blíží 90 000 Kč, průzkum došel konkrétně k částce 83 340 Kč. Započteme-li pravidelné měsíční výdaje, tedy dalších 44 000 Kč, dosáhne výsledná suma  128 740 Kč. Když firma poskytne svému zaměstnanci benefity ve formě dětské výbavy, zaměstnanci to ušetří další výdaje. Z toho vyplývá, že zaměstnanec nebude nucen hledat cestu jak si něco málo přivydělat, aby uživil rodinu a bude se moci plně soustředit na práci pro svého zaměstnavatele. Když se zaměstnanec bude plně věnovat svým povinnostem v práci, bude spokojený zaměstnavatel, a když je spokojený zaměstnavatel, tak je spokojený i zaměstnanec.