Význam hudby u dětí

Doba čtení: 3 minuty

Zahrnutí hudby do každodenních aktivit vašeho dítěte vám může přinést pouze výhody. Mnoho lidí si neuvědomuje význam hudby v dětském věku. 

V tomto článku si přečtěte výhody, které může hudba přinést vašemu dítěti a dokonce i vám. 

Kdy začít?

Doporučení je začít již v těhotenství, aby bylo miminko v klidu a uvolněné. Významní pedagogové byli zcela přesvědčeni o pozitivním dopadu hudby na chování dětí. V hudbě najdeme výhody pro psychomotorický, kognitivní, sociální a afektivní vývoj našich dětí, kromě toho se jim líbí. Když posloucháme hudbu, rozvíjí se pravá hemisféra, která má na starosti kreativitu a představivost; také stimulací pravé hemisféry uvolňujeme endorfiny, dopamin a serotonin zvyšující štěstí.

Co z toho plyne?

  • Tím, že stimuluje tuto hemisféru, tak se vytváří spojení s hemisférou levou, která je zodpovědná za logiku.

  • Hudba je výrazový prostředek, díky nimž mohou děti zlepšit a rozvinout jazykové dovednosti.

  • Jakmile se dítě naučí mluvit, tak pomáhá zvyšovat slovní zásobu dítěte.

  • Díky kognitivnímu vývoji nám hudba pomáhá učit se.

  • Zvyšuje plasticitu mozku (schopnost nervového systému měnit se).

  • Posloucháním klidné a melodické hudby se vytváří příjemné a klidné klima.

  • Díky hudbě si děti spojí vzpomínky a zážitky s melodiemi, to se děje již během těhotenství, pokud jim často hrajeme určitou melodii, tak jakmile se narodí a uslyší ji znovu, uvědomí si ji a uklidňují se, dokonce i může usnout.

  • Ucho je první orgán, který se vyvíjí, je vyladěn. Zpočátku je hudba vnímá jako hluk.

U dětí se speciálními potřebami, jako jsou děti s ASD (Autism Spectrum Disorder), vytváří rutiny, tj. s každou rutinou je spojena melodie; takže pokaždé, když se změní melodie, vědí, co mají v té chvíli dělat. 

Od 5 do 6 měsíců začínají vydávat zvuky rukama, tlouci na jakýkoliv povrch, někdy dokonce i na své vlastní nohy a vydávat zvuky. 
Asi v 8 měsících jim můžeme představit nějaký bicí nástroj, jako buben, vynikající volbou by byl xylofon, se kterým začíná chápat princip příčiny a následku, úder a zvuk.

Kluk hrající na kytaru

Když děti začnou chodit, hudba zlepšuje koordinaci a prostorovou inteligenci.

Ale kdy a jakou hudbu hrát pro děti? Ve chvílích, kdy nespí a máme je na rukách nebo jsou uložené někde v kolébce, nebo když se převlékají, koupou, všechny tyto okamžiky jsou dokonalé. 

Můžete přehrávat hudbu na jakémkoliv zařízení, ale buďte velmi opatrní s technologickými zařízeními s obrazovkou, jako je televize, mobilní telefony, tablety, protože děti by neměly být vystaveny obrazovkám, jelikož jsou škodlivé pro vývoj mozku.