Vše co potřebujete vědět o dětských kousátkách

Všichni se shodneme, že po narození miminka chce každý rodič, aby miminku nic nechybělo. Odpověď na otázku kdy si pořídit výbavu pro miminko je však individuální. Někteří lidé se do nakupování oblečení a různých dalších potřeb pouštějí s velkým předstihem, jiní zase nechávají vše na poslední chvíli. Nejdůležitější věci, které budete potřebovat jsou většinou stejné pro všechny miminka, na jiné však přijdete až v průběhu několika prvních týdnů. Co však v žádné výbavičce nesmí chybět je samozřejmě dětské kousátko.

Kousátku pro miminko ve tvaru čápa

Dětská kousátka 

Kousátko by mělo patřit k základní výbavičce každého miminka. Od chvíle, kdy se začnou miminku prořezávat první zoubky, bychom měli mít nějaké k dispozici. Ve věku 0 – 3 měsíce je těžké dítě zabavit nějakými hračkami, kousátko je dobrou variantou. Mezi 6. a 8. měsícem života začíná pro dítě bolestivé období – začínají mu růst první zoubky. Kousátek samozřejmě existuje celá řada. Jsou tzv. multifunkční, která nutí miminka různé částí spojovat, zasouvat do sebe, různě natáčet, a proto kousátko dítě zabaví i v 6 měsících.

Období růstu zoubků většinou přichází právě v 6. měsíci života. Často se však stává, že tento čas přijde dříve nebo později. Je však velice neobvyklé když miminku nezačnou růst zoubky do 1. narozenin. V takovém případě vyhledejte a navštivte dětského stomatologa. Dětský mléčný chrup je tvořen z dvaceti zoubků. Během prvního roku se většinou kojencům prořeže 8 zoubků, všech dvacet by se mělo objevit do 2,5 roku života. Růst zoubků je pro všechny mimika velmi bolestivá část dětství. Během růstu se zoubek musí prodrat skrz sliznici dásně která ho obklopuje.

 Bolest a nezvyklé pocity tak mohou u miminka způsobovat neklid a podrážděnost. Typické příznaky pro růst zoubků jsou například vyžadování větší pozornost, častější pláč zejména v noci, horší spánek, začervenalé tváře, oteklé dásně, zvýšená teplota a žvýkání prstů či předmětů. Chcete-li miminku toto období zpříjemnit, určitě nad dětským kousátkem začněte uvažovat. Není-li bolest příliš velká, může pomoci nějaká hračka, která od bolesti odvede pozornost nebo zvýšená pozornost rodičů. Při větší bolesti doporučujeme kousátko používat. 

Proč koupit děťátku kousátko? 

Kousátka pomáhají dětem především v prořezávání zoubků a masírování oteklé a podrážděné dásně. To však není jejich jediná přednost. Miminko, které zrovna prochází obdobím, kdy se mu prořezávají zoubky, má bolesti. Trpí také na bolesti hlavy, často má horečky a nemůže spát. Vlivem těchto událostí je miminko nepříjemné, často pláče, budí v noci své rodiče a vyžaduje si zvýšenou pozornost. Dříve, když kousátka nebyla, používala se často kůrka od chleba, tvrdý rohlík nebo i vychlazená mrkev z ledničky. I dnes se s takovými praktikami setkáváme. 

Je to v podstatě levná, ale přesto účinná náhražka dnešních kousátek. Kousátko má samozřejmě dlouhou řadu výhod. Hlavní přednost můžeme vidět v hygieně, omyvatelnosti a chlazení. Vychlazené kousátko mírní bolest postiženého místa a přesto děťátku kousáním prořezává dáseň. Chlazené kousátko je snad ta nejlepší varianta na prořezávání zoubků.

Výhoda kousátka oproti dudlíku 

Dudlík a jeho dlouhodobé využívání má prokazatelně velmi negativní dopad na rozvoj čelisti a zoubků. Dudlík podporuje sání a jeho stálým cumláním může dojít k deformaci čelisti. Může se stát, že se zoubky postupně vytlačují dopředu. Stejně je tomu tak i cucání prstů. Několik zubních klinik udává, že se setkali i s pacienty, kteří ve věku 5 let stále používali dudlík. Zde už často dochází k deformaci čelisti a může se vytvářet otevřený skus. Kousátko může však dítě využívat i do tří let. Zde je právě ten rozdíl mezi sáním dudlíku nebo cumláním prstů a kousátkem, které dítě kouše. Děti mohou používat kousátko prakticky až do doby, než bude mít všechny zoubky. Stává se, že i dvouleté dítě může mít problém s prořezáváním zoubků a chlazené kousátko mu může pomoci od bolesti či s prořezáním. Kousátko je určitě pomůcka, která je pro děti žádoucí.

Z jakých druhů kousátek můžete vybírat? 

Miminka zhruba od čtvrtého měsíce dokáží udržet v rukou hračky, rozvíjí svůj úchop mezi palcem a ukazováčkem a rozeznávají širokou škálu barev. Správné barvy a tvary podporují jeho tělesný i duševní vývoj. Barvy by měly být příjemné a líbivé dětskému oku. Kontrastní barvy pomáhají upoutat pozornost dítěte. Obecně platí, čím jednodušší a barevnější hračky pro miminka, tím lépe. Tvar by měl být jednoduchý a lehce uchopitelný malýma ručičkama dítěte. 

Kousátko by nemělo být příliš velké a těžké. Miminku se musí dobře držet. Jelikož ho bude dávat do pusinky, vybírejte takové kousátko, které se mu tam vejde. Kousátek je samozřejmě více druhů. Věřte, že čím bude kousátko pestřejší a akčnější, tím je to lepší. Vaše dítě se jím zabaví na delší čas a přitom pomůže i rozvíjet jeho smysly. Když si vyberete kousátko, které obsahuje zároveň i chrastítko, tak máte vyhráno. Kousátka můžeme podle materiálu použitého při výrobě rozdělit do několika skupin.

A jaké tedy druhy kousátek jsou?

  • Plastová kousátka

Výhodou je, že jsou měkká a nabízí nám spoustu typů úpravy povrchů (vroubky, hranolky, rýhy, atd.). Při výběru plastového kousátka se vždy ujistěte, že je vhodné pro daný věk vašeho děťátka a neobsahuje žádné škodlivé látky jako ftaláty, BPA (organická chemická sloučenina používaná při výrobě plastů) a další.

  • Dřevěná kousátka

U kvalitních a značkových kousátek vyrobených ze dřeva se rozhodně nemusíte bát třísek. Každý kvalitní a ověřený výrobce kousátka precizně do hladka obrousí tak, aby nebezpečí nehrozilo. Věnujte rozhodně pozornost typu dřeva, ze kterého je kousátko vyrobeno, aby nebylo pro děťátko příliš tvrdé. Často bývá použité například dřevo z dubu, javoru nebo ovocných stromů.

  • Gumová a chladící

Jsou naprosto ideální pro prořezávání prvních zoubků. Měkký gumový materiál se snadno v pusince stiskne a přitom je jemný k dásním. Výhoda tohoto materiálu je, že jej můžete dát do ledničky nachladit a miminko si s ním pak krásně zklidní podrážděné a bolavé dásně.

  • Kousátka z kaučuku

Pokud hledáte kousátko z výhradně přírodního materiálu a nechcete dřevo, tak je ideální volba kaučuk. Když si vyberete kousátko vyrobené ze 100% kaučuku, tak by rozhodně nemělo obsahovat PVC, BPA a ftaláty. U tohoto materiálu je ale potřeba vzít na vědomí, že může vzniknout alergická reakce. 

Na co se při výběru kousátek zaměřit? 

Hlavní faktory, které by měli ovlivňovat výběr kousátka jsou velikost, materiál a škodlivé látky. Při výběru kousátka je nutné brát v potaz to, že né každé kousátko je vhodné pro daný věk dítěte. Každé kousátko by na obalu mělo mít napsané pro jaký věk miminka je vhodné. Děťátko by mělo bez problému hračku držet a manipulovat s ní. Také je nutné věnovat zvýšenou pozornost materiálům, ze kterých je kousátko vyrobeno a jak je zpracováno výrobcem. Pokud usoudíte, že pro dítě bude vhodnější spíše ekologicky zpracované kousátko, potom by určitě ve vašem výběru neměl chybět materiál jako je dřevo nebo 100% kaučuk. Před koupí kousátka doporučujeme kouknout se na jeho složení. 

V některých kousátkách můžete najít ve složení hned několik škodlivých látek, které se v nich mohou běžně vyskytovat. Jednou z takových látek je například ftalát. Jedná se o kyselinu fialovou, která se používá jako levná složka pro změkčování plastů. Dále se zde může vyskytovat BPA což je organická sloučenina ze skupiny bisfenolů, která se využívá při výrobě plastů. Když ve složení najdeme PVC, je to také špatně. PVC je třetí nejpoužívanější plast, který obsahuje především chlór. Kousátka s dalšími škodlivými látkami jako jsou třeba bezbarvé laky, mořidla nebo umělá aromata taky určitě nedoporučujeme.

Jestliže chcete více informací o kousátku, které doporučujeme, tak klikněte na náš další článek zde.